Food Tour Mjøsgårdene / Stange Vestbygd

Foodtour på Mjøsa – en smaks-og kulturopplevelse i Stange Vestbygd I et prisbelønt eventyrlig kulturlandskap, med øl-, vin- og akevittsmaking.

Beskrivelse

Turen starter på Stange stasjon hvor guiden Ingerine Amundsen fra Mjøsgårdene tar imot gjestene. Gunnar Kjeverud er vår sjåfør og skal kjøre oss rundt med sin komfortable minibuss.

Første stoppested er vakre Røhne nedre. Her møter vi vertskapet Karoline Finstad Vold og Erling Vold. Røhne nedre er en aktiv gård med korn og oljevekster på jordene og kyllinger i kyllinghuset. De har salmakerverksted og eget ølbryggeri. Vertskapet forteller om dagens virksomhet på gården før Karoline forvandles til keiserinne Josephine og gir oss en omvisning i det fantastiske Napoleonsrommet. Etter omvisningen serverer Karoline dugurd og kaffe i den hyggelige stua fra 1600-tallet.

Nå er vi klare for neste etappe – den går til den idylliske husmannsplassen Balberg hvor vi får servert et glass øl fra Røhne bryggerhus. Balberg er husmannsplass under gården Store Ree og en av de få husmannsplassene på Hedmarken der både den særpregede tømmerstuen, tømmerlåven med fjøs og stall, samt skjul er bevart. Balberg er restaurert og fredet av riksantikvaren.

Så går turen vår gjennom det vakre og åpne kulturlandskapet langs store og små gårder med Mjøsa som perfekt bakgrunn. Stange Vestbygd ble i 2022 tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen. Vi skal til prisbelønte Atlungstad Brenneri. Atlungstad Brenneri er et unikt kulturminne hvor du får oppleve norsk industriarkitektur, brennerihistorie og norsk akevittproduksjon de siste 150 år. Vi skal spise lunsj i brenneriets velrennomerte Spiseri. Der få vi servert «Brenneriets smaksplanke» mens vi tester ut tre ulike akevitter. Brenneriet er medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder. Etter lunsjen kan de som fristes bade fra Atlungstads egne badestrand eller du kan vandre gjennom golfområdet. Minibussen plukker deg opp på vegen. 

Neste stopp er jordbærgården Søndre Elton. Vertskapet Anette og Børe Vold mottok Bygdutviklingsprisen for Hedmark i 2018 for sitt utviklingsarbeid på gården. Fra den koselige gårdskafeen serverer de jordbærvaffel og kaffe til bortimot 25.000 jordbærglade gjester i sesongen!

Med magen full av jordbærvaffel og kaffe er vi klare for den siste etappen til den herskapelige Mjøsgården Bryhni Søndre. På det vakre tunet møter vi vertskapet Eva Kragnes og Stein Harald Bystad. Eva er lidenskapelig jeger og opptatt av urter og kjøkkenhage. Stein Harald er arkitekt og utdannet vinkelner. Så hva passer vel bedre enn vinsmaking kombinert med småretter fra Evas kjøkken?

Det er mulig å bestille overnatting i den nyrestaurerte kårboligen fra 1760. Her kan du få deg en god natt søvn i rolige omgivelser enten du bor på Løytnant Wahls rom eller hos Ingeborg Jensdatter! Gården er tildelt Olavsrosa fra Norsk Kulturarv som den eneste i Stange kommune.

For de som ikke ønsker overnatting er Stange stasjon et lite stykke unna. Togene går både nordover og sydover hver time.

PRIS

kr 1995,- per person

Inkludert i prisen:

– Transport i behagelig minibuss gjennom Stange Vestbygd

– Gruppen har egen guide hele vegen

– Omvisning i Napoleonrommet og dugurd på Røhne nedre

– Lokalt øl på husmannsplassen Balberg

– Omvisning, «Brenneriets smaksplanke» og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri

– Jordbærvaffel og kaffe på Søndre Elton

– Vinsmaking og småretter på Bryhni Søndre

Drikke til lunsjen utenom akevitt og evt. overnatting på Bryhni Søndre kommer i tillegg.

Praktisk info

Dato: 26. juli 2023

Turen starter og slutter på Stange stasjon

Starttidspunkt: Kl 10.00

Sluttidspunkt: Ca Kl 18.30

OBS: Turen avlyses ved færre enn 15 påmeldinger.

OBS: Turen kan bookes hele året etter nærmere avtale! Send forespørsel til ingerine@liergard.no