SOMMERENS SYKKELTUR

Torsdag 20. – lørdag 22. juli 2023

Opplev kulturlandskapet i Hamar-regionen på to hjul! Bli med på sykkeltur, overnatt på gjestegårder og få med deg mange fine kulturopplevelser og smakfulle måltider underveis. Sykkelruta er stort sett lettsyklet og går vekselsvis på asfalt og grusvei.

 

Torsdag

Vi møtes på gjestegården Bryhni Søndre i Stange. Etter utdeling av sykler, starter dagens første etappe kl. 11.00, mens bagasjen reiser av gårde til første overnattingssted. Vi sykler til Atlungstad brygge hvor vi blir med hjuldamperen Skibladner over til Nes.

 

Vel i land, starter turen langs en fin grusvei, gjennom kulurlandskap og skog og utsikt mot Mjøsa. I Brumunddal sentrum gjør vi en kort stopp ved en av torgets kaféer, før vi fortsetter sørover mot Hamar. Etter noen kneiker, får vi omsider en storslagen utsikt over Mjøsa-landskapet før det bærer nedover mot Jessnesstranda. Dette er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser og serveringssted.

 

Etter å ha passert Hamar sentrum og rekreasjonsområder med badestrender og stupetårnet ved Mjøsa, er det ikke langt igjen til første overnattingssted. Tradisjonsrike Fjetre gård, har 12 senger fordelt på seks rom i den restaurerte kårbygningen. Det var her skøytelegenden Peter Sinnerud vokste opp, og i den trivelige stabburspuben, finnes et lite skøytemuseum. Gården er også autorisert for norsk fatmodnet akevitt.

 

Sykling: 53,5 kilometer.

 

Fredag

Dagen starter med en rundtur gjennom Stange Vestbygd. Vi skal bli kjent med noe av historien til dette urgamle kulturlandskapet med sine vakre gårdstun, små husmannsplasser, gravhauger og kulturminner. Langs Mjøsa ligger mange storgårder, hvor flere er omtalt i Kongesagaen. Området har også en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson. Vi gjør også en stopp hos noen av gårdsutsalgene- og kaféene, før vi retter sykkelstyret mot Hamar og Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, besøker vi Hamardomen og  får omvisning i en av landets største økologiske urtehager. Vi får også smake deres spesielle urtedrikk. Vi gjør en stopp i Hamar sentrum før vi fortsetter mot Bryhni Søndre.

 

Bryhni Søndre med bygninger fra 1760, er tuftet på en middelaldergård. Vi skal overnatte i kårboligen som har 15 senger fordelt på ni rom, tre bad og fin utsikt mot kulturlandskapet fra terrassen. Vertinne Eva har brukt urter og lokale råvarer i matlagingen i alle år, og i gårdskjøkkenet skal vi være med og tilberede middagen, som vil bestå av smaksrike og sommerlige retter. Verten er utdannet vinkelner og gården kan by på egenimporterte, prisbelønte viner. Middagen som vi har vært med og laget, blir servert på salen i hovedbygningen.

 

Sykling: 46 kilometer

 

Lørdag

Etter en deilig frokost, er det tid for avreise. For de som ønsker det, er det mulig å bestille en ekstra overnatting på Bryhni Søndre.

 

 

Distanse

Dag 1: 55 kilometer

Dag 2: 46 kilometer

 

Pris

Kr. 4 500,-, som inkluderer:

  • To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Fjetre gård.
  • Tre-retters middag, oppskrifter på rettene, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Bryhni Søndre.
  • Inngang, omvisning og urtedrikk på Domkirkeodden.
  • Båttur med DS Skibladner.
  • Bagasjetransport, turguide.

 

Enkeltromstillegg: Kr. 200,-.

 

Drikke til måltidene er ikke inkludert.

 

Sykkelutleie

El-sykkel (Kalkhoff) kan leies på Bryhni Søndre til kr. 700,- per person.

Priser gjelder for alle dager og inkluderer hjelm og lås.