Foodtour Stange Vestbygd sommeren 2021

 

Turen starter på Stange stasjon hvor guiden Ingerine Amundsen fra Mjøsgårdene tar imot gjestene. Sykler fordeles dersom gjestene ikke har med egne sykler. Bagasje tas eventuelt hånd om av overnattingsstedet Bryhni søndre.

 

Så sykler vi sørover langs jernbanen til vi kommer til vakre Røhne Nedre. Der møter vi vertskapet Karoline Finstad Vold og Erling Vold. Røhne nedre er en aktiv gård med korn og oljevekster på jordene og kyllinger i kyllinghuset. De har salmakerverksted og eget ølbryggeri. Vertskapet forteller om dagens virksomhet på gården før Karoline forvandles til keiserinne Josephine og gir oss en omvisning i det fantastiske Napoelonrommet. Etter omvisningen serverer Karoline hjemmebakst og kaffe i den hyggelige stua fra 1600-tallet.

 

Så starter turens første langetappe på ca 14 -15 km. Turen går gjennom det vakre kulturlandskapet langs store og små gårder hvor våronna forhåpentligvis har startet for fullt. Neste stopp er slektsgården Fjetre hvor vi blir tatt imot av vertinne Astrid Marie Sinnerud. Astrid er kokk og serverer oss en herlig lunsj på stabburet. Matprofilen er tradisjonsmat med moderne vri. På Fjetre dyrker de både korn, poteter og grønnsaker. Fjetre er et av 4 autoriserte serveringssteder for Norsk fatmodnet akevitt i Hedmark, så her blir det mulighet for et lite ekstra glass til lunsjen.

Det er ikke lange sykkelturen fra Fjetre til prisbelønte Atlungstad Brenneri. Atlungstad Brenneri er et unikt kulturminne hvor du får oppleve norsk industriarkitektur, brennerihistorie og norsk akevittproduksjon de siste 150 år. Vi møter brennerisjefen Ole Volden-Sandersen som byr på «en opplevelse du ikke glemmer» og selvsagt blir det testing av produktene! Atlungstad Brenneri er medlem av De Historiske Hotel & Spisesteder.

 

Etter et kvarter på sykkelsetet ankommer vi jordbærgården Søndre Elton. Vertskapet Anette og Børe Vold mottok Bygdutviklingsprisen for Hedmark i 2018 for sitt utviklingsarbeid på gården. Fra den koselige gårdskafeen «Jordbærkiosken» serverer de jordbærvaffel og kaffe til bortimot 25.000 jordbærglade gjester i jordbærsesongen!

 

Med magen full av jordbærvaffel og kaffe er vi klare for den siste langetappen til den herskapelige Mjøsgården Bryhni Søndre. På det vakre tunet møter vi vertskapet Eva og Stein Harald Kragnes. Eva er lidenskapelig jeger og opptatt av urter og kjøkkenhage.  Stein Harald er arkitekt og utdannet vinkelner. Så hva passer vel bedre enn et vinkurs kombinert med smaker fra Evas kjøkken?

Det er mulig å bestille overnatting i den nyrestaurerte kårboligen fra 1760. Her kan du få deg en god natt søvn i rolige omgivelser enten du bor på Løytnant Wahls rom eller hos Ingeborg Jensdatter! Gården er tildelt Olavsrosa fra Norsk Kulturarv som den eneste i Stange kommune.

 

For de som ikke ønsker overnatting er Stange stasjon en liten sykkeltur unna. Togene går både nordover og sydover hver time…

 

Takk for turen!